Velešínský farmářský trh - tržní řád

Poslání a popis tržiště

Farmářské tržiště je především potravinovým trhem. Je to vymezený prostor, umožňující prodej a poskytování služeb (dále jen „tržiště“), kde mohou především farmáři nebo jejich rodinní příslušníci, případně jiní, jimi určení prodejci (dále jen „prodejci“) prodávat v tržním řádu stanovený čas své výrobky, rovněž stanovené tržním řádem. Pro prodej farmářských výrobků jsou určeny přenosné, složitelné a rozložitelné prodejní stánky. Rozmístění stánků je určeno plánkem.

Umístění

Tržiště je umístěno na náměstí J. V. Kamarýta, v prostorách u kostela Sv. Filipa a Jakuba.

Prodejní místo

Prodejní/tržní místo musí být na vhodném, trvale viditelném místě označeno jménem a příjmením, popřípadě obchodní firmou provozovatele fyzické osoby nebo názvem popřípadě obchodní firmou u provozovatele právnické osoby a identifikačním číslem provozovatele. Prodejce je povinen dodržovat tržní řád a obsadit pouze takové tržní místo (stánek), které mu bylo přiděleno.

Prodejní stánek

Prodejce je povinen prodejní stánek i prodejní místo udržovat v čistotě, dobrém technickém stavu a provádět drobné opravy stánku do hodnoty 2000 Kč, pokud se s provozovatelem tržiště nedohodne jinak.

Čistota a bezpečnost

Při prodeji zboží a poskytování služeb na tržišti jsou prodejci povinni
a) dodržovat zásady osobní čistoty a udržovat pracovní oděv v čistotě,
b) zabezpečovat zde trvalý a řádný úklid, udržovat čistotu stánků, prodejních míst i míst pro nakládku a vykládku zboží a dočasných skladových prostor,
c) průběžně odstraňovat odpad i obaly ze zboží na správcem určené místo utříděné podle jednotlivých druhů a kategorií odpadů,
d) k prodeji a nabídce zboží používat prodejní zařízení zhotovená ze zdravotně nezávadného a dobře čistitelného materiálu,
e) ovoce, zeleninu, brambory a lesní plody dovézt před nabízením k prodeji již očištěné a zbavené zavadlých částí,
f) pro prodej živočišných produktů dodržovat základní veterinární a hygienické podmínky, dle přílohy tržního řádu,


Pro prodejce je v prostoru tržiště zajištěna toaleta s tekoucí vodou. Tržiště je vybaveno sběrnými nádobami na odpad a odpadkovými koši pro návštěvníky.

Prodejní sortiment

Na tržišti se mohou prodávat výhradně výrobky z domácích (českých) farem, tedy výpěstky a chovy pocházející z domácí (české) produkce. Z široké a možné nabídky výrobků vyjímáme: ovoce a zelenina, brambory, byliny a koření, květiny a sazenice, med, vejce, chléb a pečivo, koláče, perníky, domácí moučníky, mošty, džemy a marmelády, uzeniny, maso, drůbež, tvarohy, sýry, jogurty ale i rukodělné nebo řemeslné výrobky, košíky, víno, destiláty, apod.

Práva provozovatele

Provozovatel si vyhrazuje právo posoudit prodejní sortiment a případně nevhodný sortiment nebo jeho část z prodeje vyloučit.

Otevírací doba tržiště

Tržiště je otevřeno v následující dny v roce 2012  5.4., 3.5., 7.6., 5.7., 23.8., ­­6.9.,  4.10., 1.11., od 9,00 do 13,00 hod a ve dnech 19.4., 17.5., 21.6. ,20.9., 18.10.  od 14 do 18:00 hod. Pokud si prodejce rezervoval prodejní místo, nebo prodejní stánek, ale 30 minut před začátkem trhu jej obsadí, má provozovatel právo místo (stánek) poskytnout jinému prodejci.

Povinnosti prodejce

Prodejci jsou povinni dodržovat ustanovení zákona o živnostenském podnikání, pokud se na ně vztahuje. Prodejce je povinen na vyžádání vydat kupujícímu doklad o zaplacení podle platných předpisů ČR. Všichni prodejci jsou povinni dodržovat ustanovení zákona o zemědělství, hygienické a veterinární předpisy. Prodejci živočišných produktů musí mít platný zdravotní průkaz. Prodejci musí nosit vhodný čistý a je-li nezbytné, ochranný oděv, musí dbát na vysoký stupeň čistoty.

Doprava a parkování

Parkování je prodejci povoleno na určených vyhrazených místech pořadatelem tržiště.

Ostatní

Prodejce je zodpovědný za všechny škody, které sám nebo jeho pomocníci zaviní. Prodejní místo je předáno k dispozici ve stavu převzatém, veškeré nároky vůči provozovateli jsou tímto vyloučeny.

Správa tržiště

Pořadatel tržiště:                 Modron o.s.,IČO: 22821911 
Spolupořadatel tržiště:       KIC Velešín ,Jaroslav Bartizal
Provozovatel tržiště:           Modron o.s., IČO: 22821911 
Jednatelé tržiště:                 Dana Kindlmannová, tel: 736110944, Helena Rouhová,                                            
                                          Jaroslav Bartizal


DODATEK TRŽNÍ ŘÁDU –– VETERINÁRNÍ A HYGIENICKÉ PODMÍNKY


Na farmářském tržišti lze prodávat jen zdravotně nezávadné živočišné produkty. Živočišné produkty s prošlým datem použitelnosti jsou považovány za zdravotně závadné. Kdo nabízí živočišné produkty k prodeji, je povinen skladovat potraviny nebo suroviny v prostorách a za podmínek, které umožňují uchovat jejich zdravotní nezávadnost a jakost, vyloučit přímý styk potravin nebo surovin s látkami nepříznivě ovlivňujícími zdravotní nezávadnost a jakost potravin a uchovávat potraviny a suroviny při teplotách stanovených vyhláškou nebo deklarovaných výrobcem.

Obecné podmínky pro prodej živočišných produktů:

Prodej živočišných produktů ze závodů registrovaných příslušnou krajskou veterinární správou:

Platí obecné podmínky pro prodej živočišných produktů, zejména tyto požadavky: Čerstvé drůbeží a králičí maso musí být po celou dobu nabízení k prodeji skladováno při teplotě do +4°C, čerstvé vepřové, hovězí maso a zvěřina při teplotě do +7°C v odpovídajícím zařízení. Skladovací teplota mléčných výrobků ošetřených UHT je do +24°C, ostatních mléčných výrobků - +4 až +8°C. Masné a rybí výrobky se musí uchovávat při skladovacích teplotách deklarovaných výrobcem (nejčastěji do +5°C). Vhodné teplotní podmínky musí být monitorovány (teploměr). Při těchto teplotách musí být produkty uchovávány po celou dobu prodeje. Dále musí být chráněny před kontaminací, zejména před zvířaty a škůdci, před povětrnostními vlivy (přímé slunce, déšť), před prachem a před přímým kontaktem zákazníků s nebalenými potravinami. Povrchy přicházející do styku s potravinami musí být udržovány ve stavu, který umožňuje hygienickou manipulaci s potravinami, a musí být snadno čistitelné. K dispozici musí být vhodné zařízení k zajištění odpovídající hygieny zaměstnanců (včetně zařízení k hygienickému umytí a osušení rukou, toalety). Při prodeji nebalených produktů odpovídající přívod teplé nebo studené pitné vody pro čištění popřípadě dezinfekci pracovních nástrojů a zařízení přímo na místě prodeje. Prodávající musí zamezit možné kontaminaci potravin při současné manipulaci s nebalenou potravinou a penězi (rukavice, podávací náčiní). Požadavky na značení balených i nebalených potravin vyplývají ze zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách, §6 a §8. Při prodeji nebalených potravin musí být pro spotřebitele na viditelném místě umístěný údaj s názvem výrobku, podmínkami skladování (teplota) a datem spotřeby.

Prodej přebytků chovatelem:

Platí obecné podmínky pro prodej živočišných produktů.

Čerstvé drůbeží maso: Chovatel, jehož roční produkce je nižší než 2 000 kusů krůt, hus nebo kachen, nebo 10 000 kusů ostatní drůbeže, může prodávat v malém množství neporcované drůbeží maso přímo konečnému spotřebiteli v tržnici nebo na tržišti, nejbližších jeho hospodářství. Za malé množství se považuje maso z nejvýše 10 kusů drůbeže týdně.
Čerstvé králičí maso: Chovatel, který chová králíky v malém, může prodávat neporcované čerstvé králičí maso v malých množstvích přímo konečnému spotřebiteli v tržnici nebo na tržišti, nejbližších jeho hospodářství. Za malé množství se považuje maso z nejvýše 10 kusů králíků týdně. Při prodeji nesmí být oddělována hlava od těla.
Vejce:
Hejno, od kterého chovatel vejce konečnému spotřebiteli prodává, musí mít vyšetření vzorků trusu na salmonelu podle Metodiky kontroly zdraví.
 Při prodeji přebytků chovatelem nemusí být vejce prosvícená, musí být skladována při nekolísavé teplotě +5 až +18°C, chráněná před sluncem, mohou být prodána spotřebiteli nejpozději do 21 dnů po snášce, přičemž minimální trvanlivost je 28 dnů. Pro zákazníky musí být na viditelném místě umístěno jméno a adresa chovatele, u kterého byla vejce vyprodukována a datum minimální trvanlivosti. Jednomu konečnému spotřebiteli může být prodáno max. 60 ks vajec. Při prodeji obchodníkem (překupníkem) platí stejné podmínky jako při prodeji v obchodě (skladovací podmínky, balení, značení), množství neomezené. Požadavky na značení vyplývají ze zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách, §6 a §8.

Dodatek tržního řádu číslo 2, který stanovuje podmínky předvádění a prodeje živých hospodářských zvířat na farmářském trhu ve Velešíně

Prodejní sortiment
V tržnici je možno prodávat jen hospodářská zvířata o živé hmotnosti do 30 kg tedy konkrétně živá selata, jehňata a kůzlata, drůbež, králíky a dále morčata, křečky a ryby, pokud jde o zvířata určená k dalšímu chovu, nebo o produkty získané z těchto zvířat, které jsou určeny ke spotřebě v domácnosti spotřebitele. Při prodeji musí být zachovány základní podmínky ochrany zvířat proti týrání.
Speciální podmínky pro sezónní prodej živých zvířat a ryb
Všichni prodejci živých zvířat a ryb jsou povinni dodržovat ustanovení zákona o zemědělství, hygienické a veterinární předpisy. Prodejce je povinen dodržovat tržní řád a obsadit pouze takové tržní místo, které mu bylo přiděleno. Pro prodej živých hospodářských zvířat musí mít prodejce zajištěné vhodné klece nebo přepravníky odpovídající k jednotlivým druhům zvířat, aby nebylo ohroženo zdraví zvířete. Prodejce musí zajistit prostředí  vhodné k zachování zdraví a pohody zvířat. Po zvířatech prodejce vyčistí prodejní místo. Osoba účastnící se trhu je povinna sesbírat prodávanými zvířaty vyprodukovaný hnůj a zpětně jej odvézt do svého hospodářství. Za hnůj jsou považovány exkrementy výlučně hospodářských zvířat. Sběr, přeprava a likvidace hnoje, jakožto vedlejší produkt živočišného původu, se řídí ustanoveními Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009. Exkrementy zájmových zvířat jsou považovány za komunální odpad.
Práva organizátora
Organizátor si vyhrazuje právo posoudit prodejní sortiment a případně nevhodný sortiment nebo jeho část z prodeje vyloučit.
Nemocná nebo uhynulá zvířata
Kadavery zvířat musí být umístěny v označených a zvlášť vyčleněných nádobách, v případě úhynu většího kusu na k tomu účelu vyhrazeném místě, a neprodleně nahlášeny asanační službě k odvozu.
Pořadatel tržiště zajistí odpovídající zařízení pro hygienické skladování těchto odpadů až do jejich odvozu asanační službou (uzavíratelné nádoby, které musí být snadno čistitelné, a je-li nezbytné, dezinfikovatelné). Odpady nesmí představovat přímý nebo nepřímý zdroj kontaminace.
Veterinární podmínky sezónního prodeje živých ryb
·          Prodejní místo k této činnosti musí splňovat základní hygienické požadavky.
·          Během prodejní činnosti musí být prováděn průběžný úklid, po ukončení prodeje celkový úklid prodejního místa.
·          Při zacházení s živou rybou a jejím následném zabíjení musí být dodržovány požadavky zákona č. 246/1992 Sb. o ochraně zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, a vyhl. č. 382/2004 Sb. o ochraně hospodářských zvířat při porážení, utrácení nebo jiném usmrcování, zejména s důrazem na § 6 - péče o ryby před usmrcením.
·          V každém prodejním místě musí být pro kontrolní orgány k dispozici kopie dokladu o původu ryb (místo posledního sádkování).