Park ve Velešíně

Park je navržen jako odpočinková zóna s posezeními a různými zákoutími. Stávající cesty zůstanou zachovány, kolem rybníka povede pouze travnatá pěšina. Posezení jsou rozdělena na lavičky v okrajových místech u cesty a dětského koutku, zbytek posezení bude z lehce opracovaných dřevěných kmenů. Hlavní připomínkou místních lidí bylo zachování parku jako přírodního zákoutí s použitím velkých kamenů a dřevěných kmenů k posezení. Většina keřových záhonů bude podsázena trvalkami, z větší části domácími druhy a zamulčována. Dalším návrhem bylo ponechání vodní plochy jako místa k zimnímu bruslení. V celém parku budou rozmístěny odpadkové koše.

Pramenný rybník
Hlavní částí je pramenný rybník, který bude vyčištěn a od břehu pozvolně tvarován. Nyní jsou u rybníka příliš strmé břehy a téměř od kraje hloubka. Z tohoto důvodu se místní lidé báli pouštět děti do blízkosti rybníka a také v něm nerostla téměř žádná vegetace, kromě vodního moru kanadského a okřehku. Pozvolnější břehy byly hlavním požadavkem místních lidí na prvním plánovacím setkání. Tímto zásahem bude umožněno osázení větším počtem různých rostlin, které výrazně přispějí k vyčištění vody a vytvoření přirozeného samočistícího vodního biotopu. Vybrány jsou výhradně domácí druhy, doprovázející pobřežní rostliny jsou také domácího původu. Doufáme, že tímto krokem také přispějeme k oživení místní fauny a lidé se budou moci potěšit pohledem na rostliny i živočichy. V neposlední řadě je tato část i místem k získání poznatků z biologie pro děti i dospělé. V prostoru rybníka budou vhodně rozmístěny velké kameny, které také zvýší různorodost prostředí. Na stávajících vzrostlých stromech budou umístěny ptačí budky. Těmito zásahy se oblast pramenného rybníka stane bezpečným a příjemným místem pro odpočinek obyvatel, ale i domovem pro vodní živočichy.

Oddělující živý plot
Další částí je volně rostoucí živý plot, oddělující park od silnice a okolních domů. Zde jsou navrženy již vzrostlé okrasné kvetoucí keře vyššího vzrůstu, které by měly zajišťovat ochranu proti hluku, prachu ale i estetickou clonu od rušných částí města. Zde byl kladen hlavní důraz na nenáročnost, snadnou následnou péči, vzrůstnost a estetickou hodnotu rostlin, proto zde některé navržené rostliny nejsou původní, ale většina z těchto keřů se u nás již dlouho používají a dalo by se říci, že zdomácněly. Tyto husté keřové kvetoucí ploty, budou také poskytovat dobré hnízdní možnosti pro zpěvné ptáky.

Koutek informační
Ve spodní části parku je navrženo zákoutí s lavičkami, dřevěnou pergolou a zastřešenou informační tabulí a kamenným pítkem pro ptáky. Tento nápad také vzešel od místních lidí. Na tabuli budou informace o parku, významných sponzorech a návštěvní řád. Nyní je toto místo velmi nevlídné, s širokou betonovou cestou s šedou betonovou zdí s betonovým korytem pro odtok vody z pramenného rybníka. Občané projevili zájem toto místo co nejvíce ozelenit, ale funkčnost koryta pro odtok vody při velkých deští zde musí být zachována. Toto místo je velmi vhodné pro vytvoření zákoutí pro handicapované občany s vozíčky a vytvoření čichové a hmatové stezky. Budou zde rozmístěny velké květináče které budou osázené nenáročnými trvalkami, vonnými bylinkami a pnoucími rostlinami. Betonová zeď bude přetřena okrovým nátěrem. Dřevěná pergola porostlá rostlinami bude zajišťovat částečný stín a také větší intimitu. Plot oddělující parkoviště bude zvýšen bambusovou rohoží. Cesta vedoucí z jedné strany bude kryta vrbovým loubím a podsázena trvalkami.
Koutek pro maminky s dětmi

V nejspodnější části parku, podél stěny plánovaného skladu je místo vyhrazené nejmenším dětem. Budou zde vysazeny dva ovocné stromy a kvetoucí keře, které budou nejen krásným a voňavým doplňkem, ale budou plnit funkci potravního řetězce pro motýli a jiný užitečný hmyz a ptactvo. . Od zbývající části patku bude oddělen vrbovým loubím. Jsou zde navrženy dvě lavičky, odpadkový koš. Mezi herními prvky bude vrbový domek a lehce opracované kmeny. Stěna skladu bude natřena barvou tak, aby si ji uživatelé parku rodiče s dětmi mohli vyzdobit svými obrázky. Na stávající cestu vedoucí k lavičkám bude nakreslen „skákací panák“.

PLÁN POSTUPU PRACÍ:

Podzim 2011
- Terénní úpravy
- Vystříhání a vykopání rozrostlých nehodných keřů
- vytvarování pozvolných břehů rybníka
- vytvoření pěšiny a odpočívadel
- vytvoření záhonů
- navezení kompostní zeminy
- výsadba vzrostlých stromů a keřů a jejich ukotvení ke kůlu

Leden- březen 2012
- odstranění nevhodných stromů
- vyfrézování pařezů
- umístění velkých kamenů pomocí bagru
- umístění ptačích budek
- navezení mulče
- postavení pergoly
- osázení rybníka vodními rostlinami
- navezení velkých květináčů a truhlíků
Duben 2012

- vytvoření keřových záhonů
- osázení keřových záhonů keři a jejich zamulčování
- výsadba pnoucích rostlin
- výsadba trvalek
- osázení rybníka vodními rostlinami
- výsadba vrbového loubí a domku
- vysetí vhodné travní směsi

Květen 2012
umístění dřevěných kmenů k posezení a jejich natření vhodnou impregnací
- umístění informační tabule
- natření betonové zdi a stěny skladu

Červen 2012
- popnutí pergoly pnoucími rostlinami
- zavěšení bambusové rohože
- vytvoření vrbového domku a vrbového loubí
- vymalování stěny dětskými obrázky
- instalace informační tabule
- instalace laviček a odpadkových košů
- namalování „skákacího panáka“.
- slavnostní otevření parku


PLÁN PÉČE A ÚDRŽBY

V dalších letech se péče o park bude soustředit na údržbu trávníku: 4x ročně kosení, travní hmota se nebude odvážet, ale používat na mulčování záhonů. 2x ročně bude potřeba odplevelit keřové a trvalkové záhony a zamulčovat.
Na jaře se musí odstranit odkvetlé části trvalek a seříznout komule Davidovy na 20 cm od země. V červnu by bylo vhodné prostříhat vrbový domek a vrbové loubí. Ostatní keře budou ponechány volnému růstu, pouze v případě potřeby (zarůstání cest) se odstraní nevhodné větve.
Doufáme, že park bude příjemnou oázou pro všechny: lidi, místní floru i faunu.