Přírodní park u sídliště Nad Cihelnou

Tento projekt byl vytvořen v rámci programu Strom života za finanční podpory SFŽP ČR a MŽP

Realizace parku okolo rybníka Adamčák zdárně pokračuje podle projektu, jenž vypracovala zahradní architektka Tereza Včeláková a schválila Nadace Partnerství, která poskytne finanční prostředky na jeho realizaci. Projekt vychází z množství získaných finančních prostředků a z návrhů a podnětů obyvatel sídliště Nad Cihelnou, které byly diskutovány na dvou schůzkách se zástupci města, občanským sdružením Modron a občany Velešína.

Hlavní částí parku bude pramenný rybník, který by měl i nadále sloužit k oblíbenému zimnímu bruslení, ale jeho břehy budou vytvarovány tak, aby k němu byl bezpečnější přístup a aby mohl být osázen vodními a baheními rostlinami, které toto místo nejen zatraktivní, ale výrazně přispějí i k vytvoření přirozeného, samočistícího se vodního biotopu. V prostoru poblíž rybníka budou vhodně rozmístěny velké kameny, které také zvýší různorodost prostředí, a posezení z opracovaných dřevěných kmenů. Další tři sezení s lavičkami budou u cest. Nebude chybět koutek s vrbovým domkem pro maminky s dětmi, trvalkový záhon s léčivými bylinkami ani informační koutek s lavičkou pod dřevěnou pergolou a informační tabulí, na které budou informace o parku, významných sponzorech a návštěvní řád. Park bude od silnice zastíněn volně rostoucím živým plotem z okrasných kvetoucích keřů vyššího vzrůstu, které zajistí ochranu proti hluku, prachu, ale budou také poskytovat dobré hnízdní možnosti pro zpěvné ptáky.

Na celý plán projektu se můžete přijít podívat od 1.2.2012 do konce března do předsálí kina v KIS Velešín, nebo na Výstavu fotografií o činnosti sdružení Modron do veřejné knihovny v ZŠ Velešín, taktéž od 1.2. do konce března 2012.

Zajímavých námětů na vybavenost parku bylo více, ale plán je navržen tak, aby jeho výstavbu finančně pokryla dotace od Nadace Partnerství. Město bude zajišťovat některé terénní úpravy, sdružení Modron zajistí zeminu na záhony. Pokud by některé firmy, či občané z Velešína vypomohli s některými pracemi, například při výsadbách, nebo sponzorovali navržené intarakční prvky parku (lavička, koše, kamenné pítko pro ptáky apod.), mohlo by se za ušetřené peníze pořídit další vybavení. V prostoru parku je také navrženo několik přírodních kmenů a velkých kamenů. Kmeny budou z tvrdého dřeva, které nepodléhá tak snadno trouchnivění, například z dubu, jedle, akátu, či ořechu. Nechtěl by někdo takové dřevo, či kameny do parku darovat? Poděkování sponzorům parku bude součástí informační tabule. O termínech výsadeb rostlin a konečných úpravách bude město i sdružení Modron občany včas informovat, aby se každý zájemce mohl na budování parku účastnit. Nejaktivnější brigádník pak bude odměněn.

Důležitým podílem na realizaci parku je najít a vybrat pro něj vhodný název. První podněty jsou „Park Na Vrších“ a ,,Jarošův park“ (podle pana Jaroše, který tento pozemek obýval před rokem 1948).

Další návrhy, podněty, či veškeré další dotazy posílejte koordinátorce projektu Daně Kindlmannové, N.Frýda 11, České Budějovice, danakin@seznam.cz, tel.736110944.